Wednesday, 17 February 2016

Wat 'n tuin nodig het

'n Tuin benodig geduld, werk en aandag. Plante groei nie net met ambisie en goeie bedoelings nie. Hulle floreer omdat iemand tyd aan hulle bestee het.

Om 'n tafel in die tuin te dek is 'n daad wat die tuin vier, wat wys dat jy haar skoonheid waardeer en dat jy dankbaar is vir haar oorvloed.

Daar is ietsie uiters bevredigend omtrent 'n bos wortels met die blare nog aan. Dalk is dit die gedagte van hulle uit die grond trek...


::
 

Tuesday, 9 February 2016

Hawerwortel - Salsify


Het jy al ooit van “hawerwortel” gehoor? In Engels is dit Salsify (Tragopogon porrifolius), ’n wortelgroente wat deel is van die perdeblom-familie (Dandelion). Hierdie groentesoort word deur baie mense as onkruid beskou en ek het dieselfde gedink toe ek dit in my tuin ontdek het. Dit is oorspronklik inheems aan die Mediterreense gebiede maar het al oral oor die wêreld versprei.

Hawerwortel lyk baie soos die Perdeblom (Dandelion), maar die saadbol is amper 10 maal groter as dié van die Perdeblom. En dit word 120 cm hoog, anders as die laag-groeiende Dandelion.

Hawerwortel staan ook bekend as die “oesterplant”, omdat dié wortel, wanneer gaar, se smaak aan oesters herinner. Dié wat weet, sê ook dit smaak soos aspersies of artisjokke, met ’n klapper-nasmaak.

Die blom van Hawerwortel voor dit sade vorm.

Die wortels lyk amper soos lang, dun witwortels (parsnips) met romerige wit vleis en ’n dik, bruin skil. Hawerwortel kan geskil, gekook en fyngemaak word en ook in soppe en bredies gebruik word. Skil die wortels, stoom vir 15 tot 30 minute en braai dan in 'n bietjie botter.



Dié groente is nie algemeen in Suid-Afrikaanse supermarkte of groentewinkels beskikbaar nie, maar dit is maklik om dit in jou groentetuin te kweek. Die beste tyd om dit te plant is van Maart tot Mei en in September. Pas-maats vir hawerwortel in jou groentetuin is wortels, blaarslaai, spinasie, bone en andyvie.

Lees meer hier oor hierdie groentesoort.



Friday, 5 February 2016

Aartappel-water vir jou plante

Hou die water waarin jy aartappels of pasta kook. Stysel-water moedig die grond aan om voedingstowwe af te skei. Maar moenie soutwater gebruik nie aangesien dit die plante skade kan doen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...